Brugklas

Voor de introductie hebben we een presentatie moeten maken over onszelf en een voorwerp meenemen. Mijn voorwerp was een boek en hier ze je mijn presentatie:

Bij de introductie week hebben we een boekje gekregen over meten. In dat boekje stond informatie over verschillende meetinstrumenten en hoe je ze moet gebruiken. Als eindopdracht moesten we een plankje in een vierkant zagen met een gaatje in het midden.

Project 1: Klimaatadaptatie Ouder-Amstel

Klimaatverandering speelt een groot rol in ons leven. De temperatuur verandert steeds, de weerverschillen worden heftiger. We moeten ervoor zorgen dat ons land klimaatbestendig wordt, zich aan adapteren aan de klimaat.

Team: Armaan, Ojas, Marina en Theea

Beta-werelden: Energie, water en veiligheid, Natuur

Opdrachtgever: Gemeente Ouder-Amstel

Cijfer: proces 7,50, product 8,00

Het project

Bij het project moesten wij bij een deel van de stad oplossingen bedenken voor problemen over klimaat verandering. We moesten als echte onderzoekers aan de gang. Je kon via handige websites zien hoe de klimaat eraan toe was. De hoofdzaken waren droogte, hittestress en wateroverlast. De eindproduct was een videodocumentaire waarbij je vertelt over jou buurt en de oplossingen. We moesten daarnaast als deelopdrachten een locatiebeschrijving, kansenkaart en passantenonderzoek maken. De documentaire werden beoordeeld door de opdrachtgever (in dit geval, gemeente Ouder-Amstel) en een doucumentaire specalist. De twee beste van elke klas werden gekozen om de documentaire in de raadzaal te presenteren. Uit 1vt2 werd Team 7 Rozemarijnbuurt (Wij!!) en Team 8 De Waver gekozen, uit  1vt3 Team 3 Sluisvaart en Team 4 Aart van der Neerweg.

Hier kun je de bestanden van het project downloaden en bekijken:

Dit is het link voor de filmpje:

Oplossing

Wij hadden het buurt Roosmarijnhof in Duivendrecht. Het was zeker een moeilijke project, want Roosmarijnhof is een groene buurt. Er is weinig droogte of hittestress. Pas na het interviewen vonden wij het probleem van hoge grondwater. De buurtbewoners legden ons uit dat hun kruipruimtes vol liepen met water wat naar een vieze, stinkende geur leidde van rioolwater. Ons oplossing daarvoor is dat er een pijp in de kruipruimte komt dat naar een bak onder de tuin leidt. Daar verdampt het water naar de planten erboven. Dit kan ook helpen tegen droogte of hittestress.

 Ons oplossing in beeld:

Terugkijken

Wat ging er goed?

Ik vond het maken van de documentaire en filmen goed gaan. De documentaire heeft een goede en vloeiende editing. Het is samen een mooi geheel geworden.

Wat kon er beter?

Ik vond dat de communicatie beter kon. We hadden een betere planning kunnen maken om ervoor te zorgen dat de tijd beter verdeeld was. De communicatie kon ook beter, dan hadden we meer en sneller kunnen werken.

Training 1: Upcycling

Op de wereld is er veel afval, in de oceanen, in de bossen etc. Dieren en mensen hebben er erg veel last van. Hoe zou het zijn als we van dat afval iets nieuws konden maken, zonder extra brandstoffen te gebruiken? Daar ging ons eerste training over.

Wat is upcyclen?

Upcyclen is dat je afval een nieuwe functie geeft waarbij de kwaliteit niet wordt gedegradeerd. Met oude flessen/blikken/tijdschriften kan je heel wat nieuws maken en zelf ook handig gebruiken.Eerst moesten wij een poster en een infographic maken over upcyclen en wat het eigenlijk is.Zo begrijp je de onderwerp beter. Wij moesten 2 producten ontwerpen en maken. Daarbij hoorde ook 4 schetsen per persoon voor andere ideeen. Voor het maken moest je ook eisen stellen aan de product zodat je niet afwijkt van de doel. Tijdens het maken moest je procesfoto's maken voor een verslag.

Team: Julia en Eva (1vt3), Fenne en Theea (1vt2)

Beta-werelden: Natuur en Ontwerpen

Opdrachtgever: School

Cijfer: 7,50

Ons producten

Wij hebben een plant in een fles waarbij je het niet moet watergeven, een sieradenrekje en plastic bloemen met stengels van ijzerdraad. In fles deden we wat aarde van buiten en na een tijdje kwamen er zelfs planten! De sieradenrekje in gemaakt van kurken, ijzerdraad en rietjes. De platou is omgewikkeld in een stukje stof. Voor de bloemen hebben we eerst rondjes geknipt en met een fohn gekruld. Daarna hebben we het op een stukje ijzerdraad geplakt.

Tips en Tops

Tops:

Ik vond dat het maken van de product best goed gaan, we hadden het op tijd af en best mooi afgewerkt.

Tips:

De schetsen konden misschien wat beter gemaakt worden, niet snel tekenen en afraffelen.

Project 2: Vakkanjers, ruimtemissie aarde

Hoe zou het zijn als er de elektriciteit uitvalt? Je kan je telefoon en laptop niet gebruiken, de stoplichten vallen uit, de koelkast stopt met werken. Wij moesten over die situatie nadenken en daarvoor en high-tech hub maken die mensen kan helpen in tijden van nood.

Probleem

De hele wereld gebruikt stroom, internet en energie. We zijn ermee verbonden en verslaafd aan geraakt. Maar hoe zou het zijn als dat uitvalt, niet meer werkt, een black-out.Je hebt geen communicatie met de rest van de wereld. De koelkast en vriezer werkt niet meer, het eten zal niet lang blijven. De verwarming en lichten vallen uit. Wat als er voor die tijden een noodhulpstation, een plek die ervoor zorgt dat je eten en water kan krijgen. Een plaats die communicatie en informatie kan aan bieden. Wij moesten zo een plaats maken, die mensen kan helpen in tijden van nood, niet alleen een black-out, maar ook overstromingen en aardbevingen.Satellieten kunnen ons daarbij goed helpen, ze kunnen van de ruimte veel dingen zien die we niet doorhebben. Een high-tech hub.

Het bouwen van de hub

Voor het bouwen van de hub gingen we brainstormen en schetsen maken over de hub. Daarna gingen we het werkplaats in. Wij gingen het Libre Venstra in Stashart nabouwen. Je moet goed taken verdelen, omdat je maar met 2 mensen per team in de werkplaats mag. Eerst gingen we de frame van het gebouw maken met hout. Daarna gingen we aan de slag met de verschillende verdiepingen. Op de begane grond was de info-punt en eten, water plekken. Je kon er ook je telefoon opladen. Op de tweede verdiepen waren er bedden en natuurlijk ook de boekenkasten. Op de derde verdieping was een chill ruimte. Op het dak van de gebouw waren er windmolens en zonnepanelen die energie opwekken. Achterin het gebouw zijn noodaccu's waarin energie wordt opgeslagen.

Reflectie

Wat is er gelukt?

Ik vind dat de deelopdrachten best goed gelukt zijn. We hebben het mooi afgewerkt en er veel tijd aan besteed. De deelopdrachten bevatten de juiste informatie met een goede layout.

Wat is er minder gelukt?

Ik vind dat de maquette beter had gekund. We hadden teveel tijd besteed aan de andere dingen, dus er bleef weinig tijd over voor dit. Het is aan het einde toch mooi afgerond.

Team: Arnav, Neev, Max en Theea

Beta-wereld: Mobiliteit en ruimte, Hi-tech en Science

Opdrachtgever: Vakkanjers

Cijfer: -

Ons idee

Wij hadden bedacht om het hub in de bibliotheek van amstelveen stadshart te maken. Het stadshart is een bekend plek en ook makkelijk bereikbaar met alle vormen van (openbaar) vervoer. De bibliotheek van stadshart heeft natuurlijk veel ruimte.Op het dak zijn zonnepannelen en kleine windmolens die aangesloten zijn op een onafhanklijke accu's. Achterin het gebouw zijn de noodgenatoren en accu's. Communicatie is mogelijk via de Starlink satellieten, hiermee kunnen we informatie krijgen en communiceren met andere hubs.

Tijdens het project

We werkten tijdens het project met scrum, een manier van plannen. Met scrum houd je goed in de gaten wat er nog moet gedaan worden, waaraan er gewerkt wordt en wat klaar is. We moesten eerst een eigen onderzoek doen over satellieten en energie om te opdracht beter te begrijpen. Daarna moesten een doelgroep kiezen en bekijken wat een doelgroep allemaal nodig heeft. Van al deze deelopdrachten moesten we een moodboard maken. 

We gingen dan brainstormen over de hub, bijv. hoe het energie opwekt, wat voor voorzieningen er zijn en de rol van satellieten. We moesten zelf op zoek naar een locatie. Eerst gingen we twee locatie bedenken, wij kozen het Stadshart en KKC. Daarna moesten we een fotoreportage maken van elke locatie om een betere beeld ervan te krijgen. Daarna gingen we met een trade-off matrix de locatie vergelijken en kijken welke het beste was voor ons hig-tech hub.

Eigen onderzoek

Voor het bedenken van de hub moesten we eerst een eigen onderzoek doen over satellieten en energie:

Satellieten

Een satelliet is een object die een baan rond een ander object zweeft, bijv. in de ruimte. Er zijn twee soorten satellieten, natuurlijke en kunstmatige. Natuurlijke satellieten zijn bijv. de manen die rond planeten zweven. Kunstmatige satellieten zijn door mensen gemaakt en in de ruimte gestuurd.

n een platform die een bus heet zitten de batterijen en computers. Aan de bus zitten de antennes, zonnepannelen en andere dingen zoals camera's en meetinstrumenten. Op de aarde zit de ontvanger, hiermee is de sateliet verbonden met de aarde.  

Er zijn vijf basis doelen waarvoor kunstmatige satellieten kunnen gebruikt worden:

  • Navigatie: voor de gps in de auto
  • Communicatie: voor je telefoon
  • Weer: om de weer te voorspellen
  • Onderzoek: van de ruimte zien hoe het met de aarde gaat
  • (Spionage): soms ook voor spionage gebruikt door landen, werd vooral gebruikt in de Koude Oorlog door Amerika en Rusland

Energie

Energie bestaat er in allerlei soorten, groene energie en fossiele bradnstoffen. Fossiele brandstoffen zijn slecht voor het milieu en dus niet praktisch voor het hub. 

Energie opslaan kan natuurlijk in accu's, maar er zijn ook andere manieren.

De HeatTank: Thermische batterij. Werkt voor verwarming- en koelsystemen, is 90% kleiner dan andere technologieen en kan CO2 uitstoot verminderen. Het is een duurzamer systeem.

Energie opslaan in de bodem: Het is afhankelijk van de seizoen en de elektriciteitsnetwerk. Dit wordt vooral gedaan met warmte, die in energie omgezet kan worden.Zie het plaatje.

Night of the Nerds

Dit is geen project, maar een event. Ik vond dit leuk om te toevoegen aan mijn portfolio

Het event

De toekomst houdt allerlei vragen voor zich. Hoe gaat het met klimaatverandering? Wat worden de technologieen van de toekomst? Bij the Night of the Nerds in Eindhoven kan je antwoorden vinden op de laatste vraag.

Er zijn workshops van verschillende organisatie, er zijn ook plusprogramma's. De bekenste organisaties zijn ASML, TU Delft en EIndhoven, Fontys en MU.

Het event vond plaats in en rond het Klokgebouw. In het Klokgebouw was het algemeen deel, verschillende technologieen die werden getoond. Voorbeelden zoals VR en AR, robotvoetbal en de nieuwste games.

Plusprogramma's

  • Ketelhuisplein: Technologie kan ook worden gebruikt voor beweging. Bij wedstrijden in de Olympische kampioenschappen bijvoorbeeld. Of hoe zou het zijn om te racen met drones? Dit ontdek je bij Ketelhuisplein.
  • MU Hybrid Arthouse: Het gaat niet om wat kunst is, maar wat kunst kan zijn. Kunst is niet alleen een schilderij, maar ook de wereld om je heen.
  • Fontys Innovation Lab: De innovaties van de toekomst worden hier getoond en getest.
  • Tech Talks: 2 interessante workshops over tech.


Mijn ervaring

Het event was niet verplicht, maar ik koos om te gaan omdat ik het leuk vond. Eerst gingen we naar de Klokgebouw, waar veel dingen op ons zaten te wachten. Eerst deden we robotvoetbal, je moest een robotje besturen met een game controller. Er waren tennisballen en doeltje. Daarna deden we trefbal in augemented reality (AR). Als je jouw arm bewoog, dan ging er een soort bal naar de overkant en je moest proberen om andere mensen af te schieten. Als laatste bij het klokgebouw gingen we een stad van de toekomst bouwen met gerecyclede materialen. Ik had een stad gebouwd met veel groen.

Tweede op de programma was MU Hybrid Arthouse. Binnen was er een soort tentoonstelling van digitale kunst. Er waren verschillende dingen die je kon beleven in VR. Het was wel een beetje druk binnen.

Als derde gingen we naar Ketelhuisplein. Je kon er fietsen, rennen en voetballen. We gingen eerst fietsen, je moest trappen om plastic te versnipperen. De versnipperde plastic werd gebruikt om lampen ervan te maken. Daarna gingen we een escaperoom doen over een drone die de wereld ging vernietigen en je moest het stoppen. Het was ons gelukt binnen de tijd.

Als laatste gingen we naar Fontys Innovation Lab. Daar was de thema nieuwe innovaties van de toekomst. We gingen een spel doen waarbij je een drone moest besturen om boeren te helpen om vogelnesten te verzamelen. Daarna gingen we een 3D-game programmeren. Het game was karten en je kon het in je eigen wereld doen. Ik heb Tech Talks niet bezocht, omdat er niet genoeg tijd over was.

Ik vond het een hele leuke dag en raad het zeker aan om te bezoeken!

© 2024 Alle rechten voorbehouden
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin